Köry-Ker

Köry-Ker

Miért nincs keverős csaptelep Nagy-Britanniában?

2018. szeptember 06. - KöryKer

Anglia, mosakodás langyos vízzel. Kizárt, forró vagy hideg. Valaki bekommentelné a Gyalog galopp francia lovagjának idevágó egy sorát? Én nem merem, mert mi van, ha világhírű lesz a blog és az angol megrendelők meglátják? - mérnök szemmel

40172444_228970081130267_1867747415784685568_n.jpg

Miért nincs keverős csaptelep Nagy-Britanniában? - Vankó Csilla sorait osztjuk meg veletek, kiegészítve termékeinkkel.

Ma egy olyan, elsőre könnyed, de az angolok számára érthetetlen kérdésre szeretnék választ találni, ami mindannyiunkat foglalkoztat, de nem igazán tudjuk rá a választ.

Hosszú kutatómunka és több helyi, főleg cider vagy sör elfogyasztása közben készült interjú után szeretném egy kicsit értelmezhetőbbé tenni a dolgot. Habár végleges válaszom még mindig nincs...

1.jpg

Szóval Nagy-Britanniában bármerre mész, nagyon sok helyen nincs keverős csaptelep. A szállodákban vagy nyilvános helyeken már inkább áttértek a modernebb megoldásra, de a magánházak mosdóinál és mosogatóinál még mindig külön csaptelepből jön a meleg víz és külön a hideg víz. Vagyis esélytelen, hogy normális hőmérsékletűre állítsd a vizet. Vagy lefagy a kezed, vagy megégeted.

5.jpg

A csaptelep eladások 40%-a ma is ez a klasszikus, régi rendszer.

Ha egy britnek felteszed ezt a kérdést, a következő reakciókat kapod:

  1. „Ezt most tényleg egy kérdés? Nem értem…”
  2. „Miért? Mi bajod van ezzel?”
  3. „Azért, mert így egyszerűbb használni”?!

7.jpg

És akkor, íme néhány tudományosabb, bár a teljes racionalitást még mindig nélkülöző 2+1/2 magyarázat:

1. Hagyományos építkezési szabványok

Az egész arra vezethető vissza állítólag, hogy hogy építették meg a házakat a II. világháború után. A legtöbb házban van egy hideg vizet tároló tartály a padláson. Ebből áramlik a gravitáció segítségével a víz a forró víztartályba a központi fűtéshez és a használati meleg vízhez. Azt mondják, hogy ezekben a padlásokon lévő tartályokban néha úszkálhatnak dolgok, iszapos vagy rozsdás lehet és a pletykák szerint még patkányok is lelik halálukat néha bennük. Vagyis előfordulhat, hogy a lakásba érkező forró víz enyhén szólva nem alkalmas fogyasztásra. A hideg víz viszont közvetlenül a fő vezetékből érkezik, és nem folyik át a rendszeren, így iható.

2.jpg

2. Víznyomás

A háború utáni építkezési szabványoknak megfelelően elég kis átmérőjű csőből érkezik a víz (10mm 3/8"), vagyis nem túl nagy a nyomás (max.2 bar). Ha összekeveredik a víz, mielőtt a csapból kiáramlana, úgy még kisebb a nyomás. Ezért maradt a két külön csaptelep.

8.jpeg

1/2. Tradíció

Egyszerűen így szokták meg. nem is érdekli őket más megoldás.

3.jpg

Tanács

Szóval a tanácsom az, hogy ne forszírozzuk ezt a kérdést, ha ott járunk. A hagyomány és történelem ott van a lelkekben, a fürdőszobákban és az egész vízvezeték rendszerben. Fogadjuk el a megváltozhatatlant!

9.jpeg

Használati útmutató

De azért szeretnék adni egy kis autentikus útmutatót arra az esetre, hogy mi a teendő, ha hirtelen szembe találkozol a dologgal és nem szeretnél csalódni:

  1. „You put the plug in the sink” (Dugd be a dugót a mosdóba)
  2. „Half fill it from one tap” (Félig töltsd fel vízzel az egyik csapból)
  3. „Run the other into it until you have the temperature of water you want” (A másik csapból folyasd a vizet a mosdóba, amíg eléred a megfelelő víz hőmérsékletet)
  4. „...or wash under a running cold tap.” (vagy moss hideg folyóvízben kezet)

6.jpg

 További inspirációk megújult weboldalunkon: kory-ker.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://koryker.blog.hu/api/trackback/id/tr4914226911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása